Seljačka Buna je nastala u Beogradu 2005. godine. i u raznim varijantama svira do kraja 2007. godine, kada se članovi razilaze na neodređeno vreme. Zbog interesovanja raje, bend se, sa izmenjenom postavom, okuplja ponovo u leto 2010. i počinje sa snimanjem demoa.

Uskoro sledi veliki broj svirki širom Beograda, gde bend nailazi na odličan odziv pubilke, imajući u vidu da je repertoar sačinjen uglavnom od autorskih pesama.

Početkom 2011. godine Buna objavljuje demo sa pet numera i nastavlja snimanje pesama za celokupan long-plej album. Za to vreme, pored Beograda, grupa svira i na Šabačkom letnjem festivalu, CMOK Festu u Crvenki, te u zagrebačkom Boogaloou kao predgrupa folk-punk sastavu Brkovi.

U novembru 2011. godine, Seljačka Buna objavljuje debi album Buna je počela za online etiketu SMP Music. Promocija albuma sledi.

Buna je od ponovnog okupljanja održala veliki broj koncerata širom Srbije i regiona i uglavnom biva pozitivno propraćena. U međuvremenu na YouTube kanalu izlaze nove pesme namenjene za drugi album, a avgusta 2013. i pesma “Boemska raspadija” kojom se najavljuje početak rada na drugom albumu “Brljantin! Epik!”. Snimanje albuma je započelo avgusta 2015. a završen je novembra 2016. Album je zvanično izašao na Youtube-u i Bandcamp-u 21.novembra 2016.

U 2017. godini bend svira tek dva koncerta nakon kojih predstoji drugo zatišje u radu benda. I ovog puta pauza traje tri godine i u februaru 2020. se Buna vraća povratničkim EP-jem pod nazivom “Vasprsnuće”. Nastavak EP-ja je planiran za kraj 2020.

Seljačka Buna svira samoproklamovani žanr agro-metal, gde je reč “agro” kombinacija tri različite terminologije:

– agro iz ‘agrikultura’ kao poljoprivreda, naglašavajući povezanost sa majkom zemljom i duhom seljaka-mučenika;
– agro iz ‘agresija’, naglašavajući energičnost njihove muzike, te pozivanje na bunt, otpor i konstantnu borbu koje u svojoj muzici propovedaju;
– agro kao univerzalni znak za skretanje pažnje na sebe iz World of Warcrafta i ostalih MMORPG-ova, ističući njihove (nikad dovoljno usahle) štreberske korene.

U muzici Seljačke Bune dominira metal zvuk sa primesama klasičnog rocka, bluesa i ethna. Tekstovi su mahom humoristički, sa satiričnom crtom i blagom kritikom trenutnog stanja u državi i svetu. Bave se temama ljubavi, religije, narodne epike, te rock i pop stereotipa.

Kao svoje muzičke uzore navode: Tenacious D, System of a Down, DVDA, Electric Six, Faith no More, SMF itd.